Koncem roku 2016 mne navštívila mladá žena narozená r. 1981. Přichází s celou řadou letitých potíží. V anamnéze uvádí užívání Prednisonu (kortikoid se spoustou vedlejších účinků). Za posledních 9 let mladá žena „spolykala kvanta antibiotik, bez efektu, problémy se mi pořád vrací“, především na záněty močových cest a močového měchýře a analgetik (Ibuprofen). Před léty byla léčena kombinací ATB pro pozitivní nález pohlavních chlamydií.

Cítí se bez energie, unavená. Popisuje chronické gynekologické výtoky, které mají různé projevy od svědivých a agresivních až k nekomplikovaným. Dále asi rok trpí bolestivými vaginálními opary, kdy se vytvoří vřídek, který pálí jako otevřená rána a svědí. Dále ji trápí boláky, které někdy vypadají jako akné, někdy jako bolestivé zarudlé puchýře. Výsev pokrývá obličej, ramena a záda. „Na zádech proto již léta neležím“, konstatuje.

Po nabrání celkové anamnézy doporučuji Michaele nové náběry na ch. trachomatis. Výsledky jsou, k jejímu překvapení, pozitivní.

Trpělivost, systematičnost a odhodlání Michaely, přináší v průběhu pravidelných konzultací své hmatatelné ovoce.

V září 2018 vchází do poradny s úsměvem, v letním tílku na ramínka, na obličeji ani stopa po akné. Konstatuje vyhojení „boláků“ na zádech a na ramenou. Důležitější je však negativní test na pohlavní chlamydie.

Obrovskou psychickou vzpruhou pro mne bylo, že jsem celou doby léčby nemusela užívat žádné chemické léky. Viděla jsem, že to prostě funguje!“ Ostatní, z uvedených potíží, se zredukovaly cca o 70%.

„Udělaly jsme velký kus práce, cítím se velmi dobře  fyzicky i psychicky, ale vím, že ještě nekončíme. Já rozhodně pokračuji dál! Pokaždé si vzpomenu na Vaši větu při našem prvním setkání..když jste vydržela trpět tak dlouho, tak teď dejte čas sebeuzdravení.“

Michaela, Plzeň