Léto je v plném proudu a i když by se nezasvěcenému mohlo zdát, že nejnáročnější období pro pylové alergiky bývají květen až červenec, jak se zpívá v jedné písni, časy se mění. Alergeny z pylů (stromy, rostliny, trávy, obiloviny..) se přizpůsobují novým klimatickým podmínkám, uvolňují se rychleji, jsou agresivnější, a tak nás pylové alergie mohou trápit od února do října.

Oficiální statistiky uvádějí stoupající trend lidí trpících alergiemi s nárůstem alergií u malých dětí. U astmatu došlo dokonce k trojnásobnému navýšení. Většina pacientů celoživotně užívá antihistaminika, léky které sice neléčí příčinu, prostě to neumí, pouze tlumí nepříjemné fyzické projevy. Pokud pacient užívá další druhy léků, nastává tzv. koktejlový efekt. Vedlejší účinky léků se sčítají a způsobí další nemoci, na které jsou předepisovány další a další léky nejrozmanitějších názvů.

Zdálo by se, že situace je beznadějná a pacienti se musejí smířit s níže citovaným faktem: „Astma ani alergii neumíme vyléčit, umíme je ale dobře kontrolovat, takže pacienti vedou zcela normální aktivní plnohodnotný život.“ [cit.. http://www.bez-alergie.cz/alergicke-astma-faq]

Před rokem v dubnu jsem potkala kamaráda.  Oteklé červené oči, „salvovité“ kýchání a z nosu mu teklo jako z kohoutku. Líčil mi „s úsměvem“, že je „celosezonní alergik“, tzn. cca 10 měsíců. Chemoterapeutické léky jako je Xyzal, Zyrtec, Zodac  a Aerius už nezabírají. Navíc se přidala dušnost s pískotem na hrudi, a tak má zítra termín návštěvy u alergologa pro podezření na astma. Za týden odlétá za prací na Nový Zéland, a tak potřebuje být fit. Sedneme do kavárny a po hodině a půl dostává ode mne léčebný plán a dodává: „Ty jo, to je jako jízdní řád, podle tohoto bych to měl dát.“  Za nějaký čas se mi ozval z Nového Zélandu. Přes Skype jsem se dozvěděla, že má potvrzené astma, nicméně léky si nevyzvedl. Doporučená kombinace homeopatik, která si nakoupil obratem po našem léčebném sezení, zafungovala. Další terapie byly a nadále jsou vedeny na dálku.

Co pro mě, jako celostního terapeuta, znamená alergie? Mluví o „porouchané“ imunitě, která přehnaně reaguje na přirozené kolem nás, ať jsou to pyly, vůně, potraviny, plísně, roztoče, chlupy domácích mazlíčků apod.

Při „náběru“ případu si zjišťuji výskyt astmatu, alergií či jiných vážných onemocnění v rodě, celkový zdravotní stav, prodělaná onemocnění atd.  Diagnostických údajů je celá řada, přičemž osobní kontakt je pro správnou diagnostiku velmi důležitý. Důležité je zjistit, kdy a případně jaká událost alergii spustila.

Mimo jiné v terapii doporučuji vyčistit játra. Vhodná je kombinace bylinek např. s řepíkem, smilem písečným, měsíčkem, náladu podpoří dobromysl atd. Z homeopatik přicházejí v úvahu Cardus marianus, Taraxacum či Chelidonium, přičemž záleží na projevech u klienta. Do léčby je možné přidat také namletá semínka ostropestřece. Nezbytným krokem je také dodržování doporučené životosprávy. Ze zeleniny blahodárně regeneruje játra např. červená řepa. Ječné kroupy, v jídelníčku našich předků běžně konzumovány, přispívají mimo jiné k vyladění trávení, regulují cholesterol, cukry a potahují v těle sliznice slizem, který „pouští“ při vaření.

Jak je vám již asi zřejmé, neexistuje jediná zázračná pilulka, či bylinka, která by nás alergií zbavila, ale je důležitý správný mix léčivých prostředků a opatření na základě důkladné diagnostiky.

Každopádně nemusíte zoufat a už vůbec není nutné rezignovat a přijmout doživotní trápení či užívání léků s vedlejšími účinky. Minimálně za pokus stojí, obrátit se na schopného odborníka a otevřít se možnosti uzdravení se přírodními prostředky, které jsou nám zde od pradávna k dispozici. Vím, že tato cesta vás může dovést k vytouženému cíli. Držím Vám palce!

Vaše

Stanislava