V listopadu 2014 přichází rodiče s 5 a půl letou holčičkou kvůli kašli, který začal nástupem do školky, ve třech letech. Kašel je velmi obtěžující a kromě léta přetrvává celý rok. Po ulehnutí do postele se rozkašle a celá rodina se  nevyspí. Holčička je drobná, velmi štíhlá a bledá. U Veroniky je potvrzena diagnóza ADHD (od 2,5 roku), která se projevuje záchvaty vzteku, neposlušnosti, hyperaktivitou a ztíženou  koncentrací. Ve školce má svého asistenta. ADHD patří mezi neurovývojové poruchy.

Po první kontrole rodiče sdělili, že kašel, kvůli kterému mne kontaktovali, úplně přestal. Překvapilo je i zlepšení chování u Veroniky. Požádali mne proto o pokračování v léčbě se zaměřením na ADHD.

Po necelém roce od začátku léčby mi maminka u říjnové kontroly sdělila: “Jsem překvapena, je to nebe a dudy. A to jak zdravotně, tak v chování  Verči.“

Co se u dívky změnilo?

Před léčbou: Školku navštěvovala, nicméně rodiče ji nechávali doma  1-2 x týdně, aby si nervově odpočinula. Buď v pondělí, nebo v pátek, případně i ve čtvrtek.

Nyní: „Chodí celý týden, když jí nabídneme, že by si mohla udělat krátké prázdniny, na jeden den (pondělí, pátek), odmítá to a do školky se velice těší.“

Před léčbou: Uzavřená ve svém světě.

Nyní: Snadněji navazuje kontakty s jinými dětmi, více si hraje s mladší sestrou, lépe spolupracuje. Ve školce ji chválí.

Před léčbou: Časté a dlouho odeznívající záchvaty vzteku.

Nyní:  „Když se rozhodí, rychleji se uklidní a intenzita projevu vzteku je o 60% mírnější. Taky se snížila četnost těchto reakcí.“

Veronika je po necelém roce léčby více optimistická, otevřenější jak kontaktům s lidmi tak všemu, co se  kolem ní děje. Projevuje city. Déle vydrží u malování, které má moc ráda. Změnil se i způsob jak maluje. Již to není rychlá kresba na hodně papírech. Samotné kreslení i výsledná kresba jsou již vyrovnanější.

„Jí větší porce jídla a s chutí, začala více pít. Před léčbou byla v jídle hodně vybíravá a dnes, když má hlad, sní skoro všechno a tolik, jako dospělý člověk. Fyzicky je na tom o hodně líp než před rokem.

Díky léčbě vidíme, že je dcera spokojenější a pohodovější než dřív.  Po rozhovorech s paní magistrou jsme si více uvědomili, že potřebuje naši podporu.

Za celostní léčbu jsme moc vděční. Dcera nemusí brát léky, které jí nepomáhaly a navíc neřešily příčinu nemoci. A překvapením pro nás bylo, že si po dvou letech přestala kousat nehty.

Tento přístup k léčbě naší dcery můžeme jen doporučit. Divíme se lékařům, že se nesnaží léčit tělo i duši zároveň, jako u naší dcerky. Pojišťovny by tuto léčbu měly konečně začít proplácet, protože by zcela jistě ušetřily a měly by zdravější a spokojenější klienty.“

…………………….

Manželé Ř…., Staňkov